Wanneer u uw financiële aangelegenheden niet (helemaal) zelf kunt regelen, bieden wij hulp en ondersteuning. Bij beschermingsbewind/onderbewindstelling wordt de volledige bevoegdheid inzake de financiën overgenomen, waardoor ook belastingzaken, kwijtschelding, het aanvragen van een uitkering of toeslagen etcetera door ons worden geregeld. Het is ook mogelijk dat de rechter het bewind uitspreekt voor bepaalde onderdelen van uw vermogen. Beschermingsbewind moet worden aangevraagd bij de kantonrechter. De aanvraag dient door uzelf te worden gedaan. Wij kunnen u hierbij helpen. De kantonrechter beslist of beschermingsbewind nodig is. Is dat het geval, dan kunnen wij de bewindvoering voor u uitvoeren.
Voor wie is beschermingsbewind?
Hoe lang duurt beschermingsbewind?
Wat doen wij voor u?
- Het opstellen en uitvoeren van het budgetplan.
- Het beheren van uw inkomsten en het zonodig op orde brengen hiervan.
- Ervoor zorg te dragen dat onder andere de vaste lasten op tijd worden betaald.
- Het declareren van ziektekosten.
- Het aanvragen van toeslagen bij de belastingdienst.
- Het aanvragen van bijzondere bijstand (eventueel ook voor de kosten van beschermingsbewind) en kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.
- Het verzorgen van een eenvoudige belastingaangifte (box 1).
- Het treffen van betalingsregelingen bij een beheersbare schuldenlast.
- Het indien nodig begeleiden bij de aanvraag van schuldhulpverlening bij een kredietbank.
- Het jaarlijks afleggen van rekening en verantwoording aan de kantonrechter.
Hoe werken wij?
Aanmelding
Aanmeldingen kunnen worden gedaan door uzelf of bijvoorbeeld door uw hulpverlener of een familielid. Dit kan telefonisch, via e-mail of door het aanmeldingsformulier op onze website in te vullen en te versturen. Wanneer wij een aanmelding krijgen voor beschermingsbewind beoordelen wij allereerst of u in aanmerking komt om bij ons onder bewind te worden gesteld. Is dat het geval, dan maken wij een afspraak voor een intakegesprek bij u thuis. In veel gevallen zal het prettig zijn wanneer uw hulpverlener of een familielid hierbij aanwezig kan zijn.Intakegesprek
Tijdens de intake worden uw situatie en uw hulpvraag besproken en wordt tevens de financiële stand van zaken in kaart gebracht. Er wordt een duidelijke uitleg gegeven over wat beschermingsbewind inhoudt en wat de consequenties voor u zijn. Ook zullen wij duidelijk uiteenzetten wat u wel en wat u niet van ons kunt verwachten. Tijdens het intakegesprek kan alsnog blijken dat er niet aan de voorwaarden voor bewindvoering wordt voldaan en wij u dus niet als cliënt kunnen aannemen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u tijdens het intakegesprek besluit af te zien van onze diensten. Wij vinden het erg belangrijk dat u vertrouwen in ons heeft en wij in u. Indien er geen samenwerking tot stand komt zullen wij geen kosten in rekening brengen voor het intakegesprek.Opstarten bewindvoering
Nadat de beschikking voor onderbewindstelling door ons is ontvangen openen wij voor u een beheerrekening, een leefgeldrekening en indien gewenst een spaarrekening op uw naam. Aan de hand van de tot dan toe bekende inkomsten en uitgaven wordt een voorlopig budgetplan opgesteld. Hierna wordt in overleg met u bepaald hoeveel het leefgeld zal gaan bedragen. De hoogte van het leefgeld wordt bepaald aan de hand van de ruimte in het budget, de gezinssamenstelling en de hoogte van de eventuele schuldenlast. U wordt hierover geïnformeerd. Wij brengen alle instanties waarmee u een financiële relatie heeft op de hoogte van de onderbewindstelling. Wij verzoeken deze relaties alle post voortaan naar ons te sturen. Tot ons takenpakket hoort onder andere het optimaliseren van uw inkomen. We gaan dus controleren of u alle inkomenscomponenten waarop u recht heeft ook daadwerkelijk ontvangt en of u al gebruik maakt van alle toepasselijke kortingsregelingen. Zo niet, dan maken wij dat voor u in orde.Wat kost beschermingsbewind?
In de meeste gevallen worden de kosten van beschermingsbewind, bij een besteedbaar inkomen van maximaal 110 % van de bijstandsnorm, door de gemeente vergoed. Echter, iedere gemeente hanteert haar eigen beleidsregels. Wij kunnen u informeren over de mogelijkheden binnen uw gemeente. Het aanvragen van deze bijzondere bijstand behoort tot de taken van uw bewindvoerder.